Αρχική > Μάθε Πώς > Μάθε Πώς ένα άτομο με προβλήματα όρασης αναγνωρίζει νομίσματα

Μάθε Πώς ένα άτομο με προβλήματα όρασης αναγνωρίζει νομίσματα

Τα άτομα με προβλήματα όρασης, όπως και κάθε μέλος της κοινωνίας, έχουν ανάγκες για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται καθημερινά χρηματικές συναλλαγές. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος μέσω του οποίου τα άτομα αυτά να αναγνωρίζουν την αξία κάθε νομίσματος. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να γίνεται αυτό;

Στην Ελλάδα, το επίσημο νόμισμα εδώ και μια δεκαετία είναι το ευρώ. Αυτό διακρίνεται σε δυο τύπους νομισμάτων, τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα.


Για την αναγνώριση των νομισμάτων υπάρχουν δύο τρόποι: ένας εμπειρικός και ένας επίσημος. Με τον εμπειρικό τρόπο, το άτομο χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια του.

Συγκεκριμένα για τα χαρτονομίσματα ακολουθείται η εξής διαδικασία. Αρχικά ξεδιπλώνεται το χαρτονόμισμα. Έπειτα τυλίγεται στο μεσαίο δάχτυλο του χεριού κατά το πλάτος δηλαδή η μια άκρη του να ακουμπάει την βάση του δαχτύλου. Ανάλογα με το μήκος του πλάτους του χαρτονομίσματος, καταλαβαίνουμε για ποιο χαρτονόμισμα πρόκειται. Αυτό βέβαια είναι υποκειμενικό και διαφορετικό για κάθε άτομο λόγω του διαφορετικού μήκους των δαχτύλων του καθένα. Γι’ αυτό απαιτούνται αρκετοί πειραματισμοί ώστε να βρούμε έως ποιο σημείο του δαχτύλου εκτείνεται το κάθε νόμισμα. Πάντα όσο ανεβαίνει η αξία του αυξάνεται και το μήκος του. Για παράδειγμα το πεντάνευρο διαφέρει κατά πολύ από το εικοσάευρο.

 Για τα κέρματα τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να ψηλαφήσουμε την περίμετρο κάθε κέρματος, η οποία είναι διαφορετική για κάθε κέρμα. Έτσι λοιπόν,

  • Τα 2 λεπτά είναι εντελώς λεία και έχουν μια σχισμή περιμετρικά του.

  • Τα 5 λεπτά έχουν και αυτά το συγκεκριμένο αυλάκι περιμετρικά, και διαφέρουν μόνο στο μέγεθος από τα δίλεπτα

  • Τα 10 λεπτά έχουν περίμετρο τραχιά με εγκοπές και εξογκώματα κάθετα προς τη περίμετρο. Δηλαδή είναι σαν δοντάκια και ψηλαφιούνται εύκολα.

  • Τα 20 λεπτά έχουν εφτά εγκοπές διάσπαρτες στην περίμετρο τους.

  • Για το μισό ευρώ (50 λεπτά) ισχύει ότι και για το δεκάλεπτο. Η διαφορά είναι μόνο στο μέγεθος.

  • Το 1 ευρώ έχει τμήματα με πολύ μικρές εγκοπές και ενδιάμεσα τους λεία τμήματα. Τα 2 ευρώ είναι περιμετρικά όλο εγκοπές σαν εκείνες του ενός ευρώ, δηλαδή είναι μικρές και για να τις ψηλαφίσει κανείς χρειάζεται λίγη προσοχή. Προσοχή όμως, δεν είναι τόσο τραχύ όπως το πεντάλεπτο.

Για την εφαρμογή του άλλου τρόπου χρειαζόμαστε τη βοήθεια μίας ειδικής κάρτας που ονομάζεται cash test. Αυτή διπλώνει στα δύο και έχει μέγεθος τσέπης και μέσω αυτής αναγνωρίζουμε και τους δύο τύπους νομισμάτων. 

Για τα χαρτονομίσματα ακολουθούμε την εξής διαδικασία.

Ξεδιπλώνουμε το χαρτονόμισμα. Έπειτα ανοίγουμε το Cash Test και τοποθετούμε μέσα το χαρτονόμισμα κατά το μήκος του. Όσο χαρτονόμισμα περισσέψει το διπλώνουμε από την έξω μεριά της κάρτας όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις. Όποια ένδειξη συμπέσει με το τέλος του χαρτονομίσματος αυτή είναι και η αξία του. Για τα κέρματα, το διπλώνουμε και το γυρνάμε από την μεριά που υπάρχει ένα αυλάκι όπου χωράνε τα κέρματα. Εισάγουμε το κέρμα στο αυλάκι, όπου κάπου μαγκώνει και δεν χωράει να κυλήσει άλλο. Εκεί πέρα ακριβώς δίπλα βλέπουμε την ένδειξη με την αξία του κέρματος.

Πιστεύω να κατάφερα να σας εξηγήσω πώς αναγνωρίζονται τα λεφτά από τα άτομα με προβλήματα στην όραση. Προσωπικά, στις καθημερινές μου συναλλαγές χρησιμοποιώ τον πρώτο τρόπο. Αυτός για εμένα είναι πιο εύχρηστος αλλά πάνω απ’ όλα πολύ πιο γρήγορος. Ειδικά με τα κέρματα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους αφού τα χαρακτηριστικά του κάθε κέρματος είναι μοναδικά. Στα χαρτονομίσματα υπάρχει ένα περιθώριο λάθους, αλλά πλέον είναι μηδαμινό αφού έχω εξοικειωθεί στις συναλλαγές με χαρτονομίσματα.

Όπως και να είναι, όποιο τρόπο και αν διαλέξετε το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή το αν καταφέρετε και κάνετε με επιτυχία τις καθημερινές συναλλαγές σας.

Στράτος Εγγλέζος

Advertisements
Κατηγορίες:Μάθε Πώς
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: