Αρχική > Μάθε Πώς > Μάθε Πώς ένα άτομο με πρόβληματα όρασης αγωνίζεται στη σκοποβολή;

Μάθε Πώς ένα άτομο με πρόβληματα όρασης αγωνίζεται στη σκοποβολή;

Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα που χρειάζεται τρομερή ακρίβεια για τη σκόπευση στο στόχο από μεγάλη απόσταση. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι μόνο εάν κάποιος έχει άριστη όραση και σταθερότητα μπορεί να το καταφέρει. Δεν είναι όμως έτσι….

Πλέον άτομα με αναπηρία μπορούν να σκοπεύσουν το ίδιο καλά όπως οι αρτιμελείς με κάποιες προσαρμογές στον εξοπλισμό τους. Η παραολυμπιακή σκοποβολή ξεκίνησε μέσα στη δεκαετία του 1970 και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες.

Σ’αυτό το αγώνισμα, άτομα με προβλήματα όρασης και κίνησης, συχνά στην ίδια ομάδα, διαγωνίζονται σε σκόπευση στα 10, στα 25 ή στα 50 μέτρα με πιστόλια ή τουφέκια. Υπάρχουν ομάδες ανδρών, γυναικών ή και μεικτές.

Για τα άτομα με κινητικά προβλήματα μόνο ένα κατάλληλο κάθισμα είναι απαραίτητο, ή, αν κάποιος έχει πρόβλημα στην κινητικότητα των χεριών, ένα στήριγμα για το χέρι. Τα άτομα με οπτικά προβλήματα στέκονται όρθια, αλλά χρησιμοποιούν πιο ειδικευμένο εξοπλισμό. Λίγο πιο πάνω απ’το στόχο υπάρχει μία λάμπα, ενώ στο όπλο του σκοπευτή είναι προσαρτημένος ένας ανιχνευτής φωτός, ο οποίος στέλνει ηχητικό σήμα σχετικά με την εγγύτητα του όπλου στην πηγή του φωτός μέσω ακουστικών. Όσο πιο κοντά στην πηγή φωτός (λάμπα) άρα και στο κέντρο του στόχου βρίσκεται ο τυφλός σκοπευτής η ένταση του ήχου αυξάνεται. Ο σκοπευτής θα πρέπει να στοχεύσει στο σημείο του ισχυρότερου ηχητικού σήματος. Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται εύκολο, χρειάζεται σταθερό χέρι, πολύ καλό υπολογισμό και τρομερή ακρίβεια για να επιτευχθεί. Οποιαδήποτε μικρή κίνηση μπορεί να καταλήξει σε σημαντική παρέκκλιση από τό στόχο.

Το άθλημα αυτό είναι ανεπτυγμένο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Κίνα και στην Κορέα όπου γίνονται και πρωταθλήματα παραολυμπιακής σκοποβολής. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μόνο ένα όπλο και εξοπλισμό για σκόπευση στα 10 μέτρα στην Αθλητική Ένωση Τυφλών Πυρσός της Θεσσαλονίκης οπότε δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός κι έτσι το άθλημα δε μπορεί να προχωρήσει. Εάν υπήρχε λίγο ενδιαφέρον από περισσότερα άτομα και αθλητικά σωματεία, ίσως γινόταν κάτι καλύτερο.

Στέφανος Τοκατλίδης

Advertisements
Κατηγορίες:Μάθε Πώς
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: