Αρχική > Άρθρα Γνώμης > Hobby και Άτομα με πρόβλημα όρασης

Hobby και Άτομα με πρόβλημα όρασης

Είναι ευρέως γνωστό στις μέρες μας πως οι απαιτήσεις της ζωής και γενικότερα οι υποχρεώσεις είναι πολύ αυξημένες, πόσο μάλλον για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης που έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον δυσκολίες. Γι’ αυτό όλοι αναζητούν λίγες στιγμές χαλάρωσης που τους είναι απαραίτητες για να πάρουν δυνάμεις και να γεμίσουν τις μπαταρίες του.

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω τα hobby των ατόμων με τύφλωση καθώς και τους προσωπικούς μου τρόπους χαλάρωσης εστιάζοντας στην κηπουρική.

Γενικά στις μέρες μας τα ενδιαφέροντα των περισσοτέρων κινούνται γύρω απ’ την τεχνολογία. Ετσι τα περισσότερα άτομα τέρπονται σερφάροντας στο διαδίκτυο ή κουβεντιάζοντας [κάνοντας τσατινκ] μέσω προγραμμάτων και σελίδων κοινωνικής δικτύωσες π.χ. skype, facebook κλπ. Από αυτούς δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και τα άτομα με πρόβλημα όρασης και φυσικά εγώ. Εδώ θα μπορούσα να πω πως τα περισσότερα τυφλά άτομα περιορίζονται σε αυτό. Εκτός των άλλων είναι πολύ διαδεδομένα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια-videogames [playstation] κλπ., που όμως δεν είναι προσβάσιμα στα άτομα με πρόβλημα όρασης.

Ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που ψυχαγωγούνται κάνοντας κάποια άλλου είδους hobby. Για παράδειγμα λίγα είναι τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο με την παρέα τους ή ή εκείνοι που γυμνάζονται με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που ασχολούνται με τη μουσική αν και τα τελευταία χρόνια λόγω και των δημοτικών ωδίων τα παιδιά έχουν αρχίσει να παρακολουθούν μαθήματα μουσικής. Σπανίζουν πλέον εκείνοι που ασχολούνται με ό,τι έχει να κάνει με τη φύση ή γενικότερα με δραστηριότητες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φυσικό περιβάλλον. Παραδείγματος χάριν λίγοι είναι που ψαρεύουν ή που κυνηγούν.

Πολύ λιγότεροι απ’ αυτούς είναι τα άτομα με πρόβλημα όρασης που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα λόγο αντικειμενικών δυσκολιών που όμως με καλή θέληση και υπομονή σχεδόν ξεπερνιούνται.

Προσωπικά ασχολούμαι ή συμμετέχω σε πολλές δραστηριότητες που έχουν ως αφετηρία τη φύση. Από πέρσι ασχολούμαι με το ψάρεμα, φέτος γνώρισα το κυνήγι στην πλούσια πανίδα του νησιού μου, άλλα το βασικότερο ενδιαφέρον μου είναι η κηπουρική. Με την κηπουρική ασχολούμαι από εφτά χρονών. Αρχικά στο χωριό μου, την Παναγιούδα Μυτιλήνης, ο παππούς μου ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο ερασιτεχνικά μου έδειχνε σιγά σιγά τα βασικά. Έτσι σταδιακά κοντά του έμαθα πώς να φυτεύω ένα φυτό, πώς να σκαλίζω, πώς να ποτίζω και γενικότερα την όλη διαχείριση ενός οικιακού κήπου.

Μόνο που είναι δύσκολο για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης να οργώσει με τη μηχανοκίνητη φρέζα και να ραντίσει με την ψεκαστήρα. Γι’ αυτές τις εργασίες ζητώ τη βοήθεια κάποιου άλλου. Για το φρεζάρισμα υπάρχει λύση. Ο κήπος μπορεί να σκαφτεί με το πατόφτιαρο ή με το δικράνι-λισγάρι όπως λέγεται.Προσωπικά από το τέλος της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου διατηρώ κήπο δυναμικότητας εκατό περίπου φυτών. Ειδικότερα διαθέτω ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγκουριές και κολοκυθιές. Από σπαρτά έχω ρόκα, μαϊντανό, άνηθο, και βλίτα. Τα περισσότερα φυτά είναι αγορασμένα σε μικρά γλαστράκια από φυτώριο, μερικά όμως είναι φυτεμένα από σπόρο αρχικά σε γλαστράκια και έπειτα κάτω στο χώμα. Πριν φυτέψω τα φυτά έχω σκάψει το μέρος και το έχω εμπλουτίσει με κοπριά. Επείτα με την τσάπα φτιάχνω τα αυλάκια και τα σαμαράκια όπου φυτεύω τα φυτά. Στη συνέχεια θειαφίζω τα φυτά για να τα προστατέψω απ’ τις αρρώστιες.

Έπειτα από διάστημα ενός μήνα περίπου κάποια φυτά θέλουν στήριξη. Γι’ αυτό φτιάχνω μια κατασκευή με κομμένα καλάμια. Από εκεί και πέρα πρέπει να ποτίζω τον κήπο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάποιες φορές θα χρειαστεί ράντισμα ο κήπος λόγο των πολλών ασθενειών και των εντόμων που απειλούν την παραγωγή. Προσωπικά αποφεύγω κάθε είδους φυτοφαρμάκου διότι πιστεύω πως είναι πολύ βλαβερά για τον άνθρωπο και για όλη την χλωρίδα και πανίδα της Γης. Παρόλα αυτά όταν χρειαστεί πάλι με τη βοήθεια κάποιου ραντίζω με βιολογικό φυτοφάρμακο. Εφαρμόζω λοιπόν όσα σας περιέγραψα παραπάνω και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό τόσο από απόψη υγιεινής όσο και από άποψη γέυσης.

Κλείνοντας θα παρότρυνα κάποιον αν μπορεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια λαχανικών διότι τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.Το κυριότερο όμως είναι η ικανοποίηση που νιώθει κανείς όταν βλέπει πώς από ένα σπόρο αναπτύσσεται και τελικά παράγει τους καρπούς του ένα φυτό.

Εγώ πάντως θα συνεχίσω να φυτεύω και να περιποιούμαι φυτά διότι μου αρέσει πολύ η όλη διαδικασία και είναι και εκτός των άλλων κάτι διαφορετικό από τις δραστηριότητες και τους τρόπους ψυχαγωγίας υπολοίπων.

 

Στράτος Εγγλέζος

[Έπεται και συνέχεια για τις χειμωνιάτικες καλλιέργειες]

Advertisements
Κατηγορίες:Άρθρα Γνώμης
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: