Αρχική > Άρθρα Γνώμης > Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Στις μέρες μας, κατακλυζόμαστε από μία πληθώρα μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με πολλαπλούς τρόπους μπορεί κανείς έχοντας απλά πρόσβαση στο διαδίκτυο να κάνει έναν λογαριασμό στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή στα εν λόγω προγράμματα και να αποκτήσει την δύνατότητα να έρθει σε επαφή με πολλούς διαδικτυακούς φίλους. Χρόνο με τον χρόνο, τα συγκεκριμένα μέσα διαδίδονται και η χρήση τους επαυξάνεται και διευρύνεται. Κατα πόσο όμως είναι προσιτά σε άτομα με προβλήματα όρασης; Τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν οι χρήστες με ολική ή μερική απώλεια όρασης;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την χρήση των μέσων αυτών από τα άτομα με προβλήματα όρασης. Δύο είναι τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης το jaws και το supernova. Με τα προγράμματα αυτά και όπως χρησιμοποιούν και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αντιστοίχως χρησιμοποιείται και το facebook και το skype ή και όποιο άλλο παρεμφερές πρόγρραμμα ή ιστοσελίδα. Οι εφαρμογές αυτές, αναγιγνώσκουν την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαβάζουν φωνητικά στον χρήστη οτιδήποτε αναγράφεται σε αυτήν. Όσο για την πλοήγηση; Αυτή γίνεται από το πληκτρολόγιο και μόνο από αυτό. Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα τα οποία καθιστούν τις ιστοσελίδες και τα προγράμματα αυτά δύσχρηστα και σε ορισμένες περιπτώσεις απρόσιτα.

Παρόλο λοιπόν που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούν όλο ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας των ανθρώπων δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία. Εξαιτίας αυτού, στις περισσότερες των περιπτώσεων καθίστανται δύσχρηστα ως ένα βαθμό από τα άτομα με απώλεια όρασης. Και αυτό γιατί καμία από τις εταιρίες κολοσσούς που έχουν αναλάβει την δημιουργία των προγραμμάτων και των ιστοσελίδων αυτών, δεν έχει σκεφτεί να λάβει υπόψη την γνώμη των ατόμων που έχουν πρόβλημα όρασης και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν δεν είναι απολύτως προσπελάσιμα αφού δεν είναι συμβατά με τους αναγνώστες οθόνης. Πολλά είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένα άτομο που είναι χρήστης του face book αλλά εξίσου σημαντικά είναι και αυτά που αντιμετωπίζει στα προγράμματα διαδικτυακής επικοινωνίας αφού οι εταιρίες – δημιουργοί δεν έχουν σκεφτεί να συμπεριλάβουν στους κώδικες των προγραμμάτων τα χαρακτηριστικά εκείνα που βοηθούν στην πλοήγηση όσων δεν βλέπουν. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία των κατάλληλων πρόσθετων για τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης που χρησιμοποιούνται από τα άτομα με προβλήματα όρασης τα λεγόμενα σκριπτάκια. Ιδιωτικές και εθελοντικές στις περισσότερες περιπτώσεις πρωτοβουλίες συμβάλλουν ώστε να γίνει η πλοήγηση ευκολότερη και η χρήση των προγραμμάτων προσιτότερη.

Θα ήταν ενδιαφέρουσα κίνηση των εταιριών (Face book, Skype, MSN, κ.λπ.) αν έρχονταν σε επαφή με άτομα από την κοινότητα των τυφλών κατάλληλα για να τους κατατοπίσουν σχετικά με τα προβλήματα που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να είμαστε ισότιμοι χρήστες με τους βλέποντες. Εντούτοις οι προσπάθειες των κατασκευαστών προγραμμάτων για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όραση είναι τιτάνιες προκειμένου να καταστίσουν τους τυφλούς ισοδύναμους χρήστες με τους βλέποντες. Αξιόλογη είναι και η εθελοντική ή επιχειρηματική πρωτοβουλία πολλών φοιτητών και καθηγητών πληροφορικής οι οποίοι αποσκοπώντας στην αρωγή δημιουργούν βοηθητικές ή επιπρόσθετες εφαρμογές ή ακόμη και ανεξάρτητα σε σχέση με τους διαδεδομένους αναγνώστες προγράματα. Πραγματικά λοιπόν αξίζει να συγχαρούμε τις εν λόγω κινήσεις και να ενθαρρύνουμε για αντίστοιχες στο μέλλον. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα από την στιγμή που οι κυβερνήσεις θα ενθάρρυναν και θα στήριζαν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όπως αυτή που ακολουθεί.

Γιώργος Προεστός

Advertisements
Κατηγορίες:Άρθρα Γνώμης
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: