Αρχική > Μάθε Πώς > Μάθε Πώς ένα άτομο με προβλήματα όρασης περνάει τον δρόμο

Μάθε Πώς ένα άτομο με προβλήματα όρασης περνάει τον δρόμο

Παλιότερα η μετακίνηση ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης σε μια πόλη φάνταζε δύσκολη έως και ακατόρθωτη χωρίς κάποιον συνοδό διότι δεν ήταν εύκολο το πέρασμα των διασταυρώσεων.

Σήμερα ώμος τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν ένα σημαντικό σύμμαχο στο πλευρό τους. Αυτός ο σύμμαχος είναι τα ηχητικά σήματα στους φωτεινούς σηματοδότες.

Πρόκειται για μια συσκευή που είναι τοποθετημένη επάνω στον φωτεινό σηματοδότη και η οποία εκπέμπει ήχο με τον οποίο ο τυφλός καταλαβαίνει αν εκείνη τη στιγμή ο φωτεινός σηματοδότης υποδεικνύει κόκκινο ή πράσινο χρώμα για τους πεζούς.

Αυτή η συσκευή ενεργοποιείται από ένα μικρό πράγμα σαν τηλεκοντρόλ που έχει περίπου το σχήμα σπιρτόκουτου. Αυτό το τηλεκοντρόλ έχει επάνω του 4 [τέσσερα] πλήκτρα που το κάθε πλήκτρο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο τύπο φαναριών. Για παράδειγμα άλλο πλήκτρο ενεργοποιεί ένα φανάρι που βρίσκεται σε ένα στενό δρόμο ,άλλο ένα φανάρι που βρίσκεται σε έναν κεντρικό άξονα μονής φοράς και άλλο ένα φανάρι που βρίσκεται σε ένα κεντρικό άξονα διπλής φοράς.

Τα άτομα με προβλήματα όρασης καταλαβαίνουν πότε ο φωτεινός σηματοδότης έχει πράσινο ή κόκκινο χρώμα από τον ήχο που εκπέμπει το ηχητικό σήμα γιατί ο ήχος είναι διαφορετικός όταν έχει κόκκινο χρώμα και διαφορετικός όταν έχει πράσινο χρώμα.
Αυτά τα ηχητικά σήματα έχουν τοποθετηθεί σε πολλά φανάρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης άλλα και σε μερικά φανάρια άλλων πόλεων. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σε όλες οι πόλεις της Ελλάδος αλλά και πολλά νησιά ηχητικά σήματα σε φωτεινούς σηματοδότες, αν και θα έπρεπε γιατί παντού υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες και έχουνε και αυτά τα άτομα δικαίωμα να ζήσουν όπως όλοι μας άλλωστε.

Θανάσης Χατζηπάντου

Advertisements
Κατηγορίες:Μάθε Πώς
 1. claire
  09/10/2011 στο 7:18 μμ

  hello, I don’t understand Greek, but I have read about your blogpost on the English site of Rising Voices and say Hello from France

 2. 09/18/2011 στο 10:21 πμ

  We hope that in a while, the content of the blog will be also available in English!
  We will try to do that both in French and Spanish.
  Greetings from Greece

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: